Despre Vioara

FORMATIE NUNTA-SIMONA TONE

VIOARA

Ca tot am vorbit despre lautarie si muzica de petrecere romaneasca azi m-am gandit sa scriu un articol despre un minunat instrument cu o istorie frumoasa, dupa cum spune si titlul discutam putin despre vioara.

Vioara a apărut în nordul Italiei, în prima parte a secolului al XVI-lea. Cel mai probabil a fost inspirată de trei tipuri de instrumente: rebec (care exista încă din secolul al X-lea), viola da gamba și viola da braccio. Una din primele descrieri explicite a instrumentului, inclusiv a folosirii lui, a fost în Epitome musical de Jambe de Fer într-o lucrare publicată în anul 1556, la Lyon. Deja la acea vreme vioara începea să se răspândească în Europa.

Rebec

Din documente reiese că cea mai veche vioară cunoscută care avea patru coarde (așa cum au viorile moderne) a fost construită în 1555 de către Andreea Amati (Andrea Amati). Viorile care au precedat-o aveau doar trei coarde. Vioara a devenit imediat un instrument răspândit atât printre muzicanții din stradă, cât și printre nobili; spre exemplu în anul 1560, regele Carol IX al Franței i-a comandat lui Amati 24 de viori. Cea mai veche vioară, care există și în zilele noastre, a făcut parte din acest lot, fiind construită de Amati în 1564, la Cremona: Charles IX.

Vioara sau violina este cel mai răspândit instrument muzical care face parte din familia instrumentelor cu coarde. Datorită timbrului cristalin, expresiv și plin de frumusețe, vioara este principala purtătoare a melodiei. Strălucirea și căldura sunetului ei o așază în fruntea instrumentelor din orchestră. Sunetele emise de vioară pot reda cele mai variate sentimente, ca: duioșie, măreție, visare, forță, etc.

Primul instrument cu coarde și arcus, numit „ravanastron” (întâlnit pe meleagurile Indiei), are o origine populară străveche (5000 ani i.e.n). Acest strămoș al viorii a fost răspândit în China cu denumirea de „vioară” sau „vielă chineză”. Prima perfecționare a ravanastronului o fac arabii și perșii numind instrumentul „kemang a Guz”, care mai târziu a pătruns în Europa evoluând în „rebab” (rebeb sau rebab, robab, kemants).

Vioara are următoarele părți:
1. corpul viorii (fața sau tăblița; eclisele; spatele; bara de rezonanță; popic)
2. gâtul (capul; gâtul propriu-zis; limba; prăgușul)
3. părți independente (călușul; coardele; cordarul; bărbia)
Arcușul are urmatoarele părți:
1. bagheta
2. garnitura de păr (din coadă de cal)

Si cu siguranta vioara este instrumentul cel mai iubit de muzicantii folclorului romanesc.


Etichete:

Categorii

Lasă un răspuns