Formatie Nunta Etno

FORMATIE MUZICA NUNTA-SIMONA TONE

FORMATIE NUNTA- MUZICA ETNO

La finele anilor nouăzeci și-a făcut apariția o nouă ramură a muzicii populare în Europa de Est; în România, pentru descrierea sa a fost revendicat numele de „muzică etno”, sugerând existența sa ca gen muzical distinct. O atare delimitare este eronată din două considerente: regăsirea trăsăturilor esențiale din muzica populară în muzica etno nu poate conduce decât la subordonarea celei de a doua, iar urmărirea contextului în care a apărut așa-zisa muzică etno dezvăluie reiterarea procesului din prima jumătate a secolului XX, prin care a apărut muzica populară.

Așadar, deși muzica populară din prima perioadă continuă să aibă un public al ei, majoritatea ascultătorilor au migrat către subgenul etno, care constituie un revival al genului, căci înfățișarea cea nouă este mai atrăgătoare pentru public, mai potrivită cu tendințele și așteptările actuale. Succesul însemnat de care se bucură subgenul etno are ca mărturie recunoașterea sa și sub numele de „muzică de petrecere”.

„Înnoirile” aduse cuprind: schimbarea instrumentelor acustice în altele electro-acustice (chitară electroacustică) sau chiar electrice (chitară bas electrică în locul contrabasului), împrumutul de sonorități din muzica pop (efecte sonore specifice, tobele electronice, bateristul electronic, numeroase sintetizatoare), înlocuirea solistului cu un grup de soliști, folosirea unei secții ritmice mult mai pronunțate și a unui tempo mai mișcat.

De multe ori, versurile sunt creații contemporane, dar sunt și reluate piese de renume din muzica populară sau folclorică. Dat fiind că muzica etno se îndepărtează de folclor (cu atât mai mult decât „prima vârstă” a muzicii populare), asistăm la stilizarea imaginii folclorului muzical românesc din perspectiva culturii de masă (sprijinită și de preluările după piese vechi), ceea ce constituie o amenințare la adresa folclorului autentic – nu trebuie uitat că toate aceste genuri sunt create, întreținute și dorite de către unul și același public numeros, lipsit de pretenții intelectuale.

Formatia Muzica de Nunta Simona Tone abordeaza si acest gen muzical


Etichete: ,

Categorii

Lasă un răspuns